Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2016 02:50 - Есе за световен мир и устойчиво развитие на човечеството на планетата Земя.
Автор: stoyandoychev Категория: Други   
Прочетен: 986 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Есе за световен мир и устойчиво развитие на човечеството на планетата Земя.

 Авторските права са запазани.

Все повече хора се замислят защо съвременната човешка цивилизация, която има възможности с неспиращия  научно – технологичен възход да осигурява неограничен брой блага за човечеството, създава убийства и лишения от елементарни битови условия! Защо  човеците продължават и в 21 век да използват  своята изобретателност и гениалност, за да създават машини, с които да се убиват други хора, вместо да създават машини и технологии, които да правят живота по – лесен и по – достоен.

В модерния свят продължава да има войни, бунтове и всякакви други конфликти. Модерното общество, въпреки научните открития и технологичните възможности е твърде поляризирано - в развитите и богати държави се прилагат все повече и все по – добри политики за отглеждането и закрилата на децата и грижи за хора в старческа възраст, докато в други държави и региони от държави деца и хора в старческа възраст умират от глад и болести, или са подлагани на системно насилие и малтретиране. Все повече хора се замислят възможно ли е това да се промени. Въпреки своето световно развитие (глобализиране) хората не са успели да намерят начин да разрешават проблемите и споровете си, без да убива другия.

Можете ли да си представите Ресурсно базирана високотехнологична научна икономика в целия свят, мирни отношения между държавите и нациите/народите, премахване на парите като средство за разплащане (премахване на паричната, валутната система), замяна на почти целия човешкия труд с роботизирани високи технологии от всякакъв вид, и стратегическо и неразхитително използване на всички природни ресурси на планетата Земя? И изключително съблазнителната визия, че всеки човек ще може да използва/консумира  стоки и услуги в изобилие (без ограничения), като същевременно няма да му се налага да работи. Точно това са идеите, които популяризира Проектът „Венера“.

Проектът „Венера“ е неправителствена организация. Доктрината на Проектът „Венера“ е създадена върху идеята, че основния причинител на войните, тероризма, престъпността, корупцията, бедността и всички други обществени проблеми и нещастия на човечеството е недостига на блага, който е продукт на сегашната световна парична (валутна, монетарна) икономика, управлявана от стремеж към търговска печалба. В този проект се предлага цялостен план за позитивно развитие на обществото, в който човечеството, технологиите от всякакъв вид и природата на нашата планета ще могат да съществуват съвместно в свръх дългосрочно, устойчиво състояние на динамично равновесие. Чрез предлаганата и представяна Ресурсно базирана високотехнологична научна икономика машините и високите технологии от всякакъв вид ще изместят по - голяма част от човешкия труд в икономиката и в близкото бъдеще той на практика ще стане излишен. Също така ще се извършва производство на стоки и услуги в изобилие за цялото човечество, така че всякакви видове недостиг и дефицит ще бъдат премахнати.

Представяния и предлаган от Проектът „Венера“ модел на човечеството може да се определи като свръх високотехнологично информационно  общество. Такова се предвижда да бъде обществото в бъдещето.

Във филмите, лекциите и другите материали на Проект ,,Венера“ са показани дефектите на пазарната икономика, на паричната система, както и нуждата от стратегическото и дори свръх стратегическото използване на всички ресурси в света за доброто и устойчиво развитие на цялото човечество. Авторът и създател на проектите инженер Жак Фреско казва: държавите не могат да съществуват самостоятелно; не трябва да има национални граници; ако искате да сложите край на войните, трябва да обявите Земята за всеобщо наследство на всички хора; цялата световна инфраструктура да бъде съгласувана и управлявана като интегрирана система, обществото в света да стане едно цяло, светът да бъде дом за всички човеци. Основна линия в проекта е това, че за създаването на ресурсно базирана, високотехнологична, научна и неразхищаваща икономика за цялото човечество е необходимо да се използват естествените природни дадености на цялата планета. Тук обаче възниква въпроса за мястото, ролята и бъдещето на отделните държави и другите участници в икономиката, които към настоящия момент са независими субекти (образования).

 На планетата Земя съществуват около 250 държави, а в световната икономика участват милиони частни търговски дружества (фирми), както и еднолични предприемачи. Ако всяка държава продължи да бъде суверенна и независима, как ще бъде възможно да се изгради Ресурсно базирана високотехнологична научна икономика в целия свят? Та нали всяка държава представлява самостоятелна, отделна  и независима обществено – политическа и правна система. Освен това, голяма част от държавите са в лоши отношения по между си. Други водят войни.

За съжаление, в информационните материали на Проект Венера  няма представени идеи за обществено политическата организация (система) и за обществено икономическата организация (система) на човечеството, в което ще функционира ресурсно базирана високотехнологична научна икономика. В доктрината на Проект Венера въпросите за обществено политическия модел на човечеството и за обществено икономическия модел на човечеството въобще не са разгледани. Това буди недоумение у читателите. Защо не са представени обществено – политическото и обществено – икономическото измерение на човешкото общество в бъдещето, когато ще функционира Ресурсно базирана високотехнологична научна икономика (тоест обществено – политическата и обществено – икономическата организация на свръх високотехнологично информационното  общество)? Това кара човешките мозъци да разсъждават в посока на запълване на липсващите части от бъдещата картина на света.

Какво биха могли да представляват те - обществено – политическата и обществено – икономическата организация на човешкото общество във високотехнологичното бъдеще с почти изцяло роботизирана Ресурсно базирана икономика? Ще продължат ли държавите да съществуват като независими и суверенни образования? Каква ще бъде собствеността върху икономическите ресурси?

 Ако всяка държава продължи да бъде самостоятелна и независима обществено – политическа и правна система,  как всички общества и региони на света синхронно и цялостно ще трансформират икономиките си? Как ще се постигне всички държави и общества да не използват военна сила и да не правят войни за решаване на споровете си? Как ще се извърши прехода от сегашното икономическо състояние на човечеството (индустриално пазарно капиталистическо общество) към свръх високотехнологично информационно  общество с Ресурсно базирана високотехнологична научна икономика в целия свят?

По отношение на обществено – политическата организация (модел) на човечеството най – логично, най – естествено и най – рационално би било всички държави в света да се обединят в една  федерация, съюз или асоциация. Така всички държави в света ще образуват една обединена обществено – политическа система на цялото човечество. Само така ще може да се сложи край на войните и другите видове междудържавни конфликти и в целия свят  ще може да започне мирен преход към изграждане на Ресурсно базирана високотехнологична научна икономика с рационално и не разхитително използване на всички дадености на планетата Земя.

По отношение на обществено – икономическата организация (модел) на човечеството логично и правилно би било Ресурсно базираната високотехнологична научна икономика да бъде организирана (оформена) като обществена икономическа корпорация на цялото човечество, или по – точно като световна обществена икономическа корпорация, акционери в която да бъдат всички хора на света. Всеки човек, който е гражданин на Обединената обществено – политическа система на човечеството, следва да бъде и акционер и да има дял в Световна обществена икономическа корпорация. Дяловете на акционерите в Световна обществена икономическа корпорация ще бъдат създавани и попълвани от  Обединената обществено – политическа система на човечеството.

Ако погледнем заедно обществено – политическия и обществено – икономическия  модел на човешкото общество в бъдещето (когато ще функционира Ресурсно базирана високотехнологична научна икономика) виждаме, че Обединената обществено – политическа система на човечеството и Световна обществена икономическа корпорация взети заедно образуват нещо като обединена обществено – политическо -  икономическа система на цялото човечество на планетата Земя. Чрез изграждането и функционирането  на тази обединена обществено – политическо -  икономическа система на цялото човечество ще се сложи край на войните, тероризма, екстремизма и другите видове междудържавни и межуобщностни конфликти, като едновременно с това в целия свят ще започне изграждане на Ресурсно базирана високотехнологична научна икономика с рационално и неразхитително използване на всички ресурси и дадености на планетата Земя.

Обединената обществено – политическо -  икономическа система на човечеството ще се явява най – богатия участник в икономиката на света. Тя ще притежава следните икономически ресурси и икономически права:

1.на държавите, които са нейни съставни компоненти, тоест на всички държави, които вече ще бъдат автономни републики;           

2.на всички територии на планетата Земя, които към настоящия момент не са собственост на никого – Световния океан, континента Антарктида, ресурсите в техните недра;     

3.Космоса и обектите в космоса, които имат икономическа стойност. Към настоящия момент, реална икономическа стойност имат близкия космос и космическите тела в близкия космос. В близкото бъдеще, в следствие на все по – високото развиване на науката и технологиите, тяхната икономическа стойност ще става все по – голяма.  

Всички тези икономически ресурси ще са собственост на Обединената обществено – политическо -  икономическа система (чрез нейната компонента  Обединената обществено – политическа система на човечеството) и тя ще се явява най – богатия икономически участник в икономиката на човечеството. Икономическите дейности, които ще има потенциал и възможност да развива тя, ще бъдат многократно надвишаващи икономическите възможности на частните фирми/частните търговски дружества и едноличните  предприемачи в целия свят.

Стигаме до един ключов въпрос. Ще може ли да се реализира залегналата в Проект Венера идея,  всеки човек да може да използва/консумира  стоки и услуги в изобилие (без ограничения), като същевременно няма да му се налага да работи? Отговора на този въпрос е ДА.  Щом Обединената обществено – политическо -  икономическа система  на човечеството чрез Ресурсно базираната високотехнологична научна икономика ще произвежда, създава и предлага изобилие от стоки и услуги, всички хора, в качеството си на акционери в Световна обществена икономическа корпорация биха имали право да ги получават/ползват/консумират безплатно в качеството на дивидент от членуването си в корпорацията.  Същевременно, с използването на високи и свръх високи технологии, както и всички високи научни открития, машините и технологиите почти напълно ще изместят човешкия труд. Всички икономически отрасли и дейности ще се технологизират във висока степен, роботизират и дори кибернетизират. Това ще направи човешкия труд ненужен в повече от 90 процента от икономиката. В близкото бъдеще се очаква този процент дори да се увеличи. Онези дейности и елементи на икономиката в света, за които все пак ще е необходим човешки труд, ще могат да се извършват на доброволни начела. Гражданите ще могат доброволно, без заплащане да се занимават с неща и дейности, към които имат интерес и влечение (средства и възможности за което ще им се осигуряват от Обединената обществено – политическо -  икономическа система  на човечеството). Също така ще могат на доброволни начела, без заплащане, според интересите, образованието и способностите си, да извършват онези дейности и елементи на икономиката, за които все пак ще е необходим човешки труд. Така, реално, в близкото бъдеще, ще се постигне всеки човек да се занимава с каквото иска, а да получава/консумира/употребява стоки и услуги в изобилие (без ограничения).

Естествено се появява и един друг въпрос. Как ще се образуват  дяловете на акционерите в Световна обществена икономическа корпорация и ще бъдат ли те достатъчни, за да може всеки човек да ползва произведените (създадените) от Обединената обществено – политическо -  икономическа система  на човечеството стоки и услуги в изобилие (без ограничения)? Отговора на този въпрос също е ДА. Както е споменато по - горе, дяловете на акционерите в Световна обществена икономическа корпорация ще бъдат създавани и попълвани от  Обединената обществено – политическа система на човечеството. А Обединената обществено – политическа система на човечеството  ще разполага с ресурси, които на практика се явяват  неизчерпаеми /безкрайни (особено като се има предвид възможността за многократно икономическо използване на един и същ ресурс след технологичното му преработване). Това дава възможност на Обединената обществено – политическа система на човечеството да издава неограничено количество виртуални пари, с които да попълва дяла на всеки акционер. Така всеки  акционер на Световната обществена икономическа корпорация ще има достатъчен (на практика неограничен) дял от имуществената  маса на тази корпорация, което ще му дава право и възможност да ползва /консумира/употребява безплатно и в изобилие създаваните от нея стоки и услуги.

Наред с всичко добро за човечеството, посочено до тук, възниква основателния въпрос кое ще бъде онова нещо, което ще стимулира икономическото развитие, след като няма да има конкуренция между икономическите участници след премахването на пазарната икономика? Най - рационалния и логичен отговор е желанието на обществото (на човечеството) да бъде създавано изобилие от стоки и услуги, заедно с внедряване и използване в икономиката на всички високи научни открития и всички високи технологии. 

Поставя се въпроса, каква ще бъде формата на собственост  върху икономическите ресурси? Като вземем предвид  написаното дотук, най - логично и естествено би било формата на собственост върху икономическите ресурси на Обединената обществено – политическо -  икономическа система на човечеството  да се определи като обществено - корпоративна собственост. Тоест  икономическите ресурси на Обединената обществено – политическо -  икономическа система на човечеството, в която се развива и функционира Ресурсно базираната високотехнологична научна икономика, ще бъдат  Обществено - корпоративна собственост.

Възниква също така въпроса за частното имущество и за частната собственост в бъдещето. Както е посочено по - горе,  в световната икономика към настоящия момент участват милиони частни търговски дружества (фирми), както и еднолични предприемачи. Те извършват своята икономическа дейност с частната собственост.  Веднага възникват основателни опасения и страхове, дали частната собственост на гражданите няма да бъде отнета от тях, за да стане част от  Обществено - корпоративна собственост на Обединената обществено – политическо -  икономическа система на човечеството. Отговора е НЕ, НЯМА ДА БЪДЕ НЕОБХОДИМО! Както е изложено по - горе, Обединената обществено – политическо -  икономическа система (чрез нейната компонента  Обединената обществено – политическа система на човечеството)  ще се явява най – богатия икономически участник в икономиката на човечеството. Икономическите дейности, които ще има потенциал и възможност да развива тя, ще бъдат многократно надвишаващи икономическите възможности на частните фирми/частните търговски дружества и едноличните  предприемачи в целия свят.  Тоест икономическите ресурси и възможности на Обединената обществено – политическо -  икономическа система на човечеството ще бъдат достатъчни за създаването и функционирането на Ресурсно базираната високотехнологична научна икономика и няма да бъде нужно да се засяга и накърнява частната собственост на гражданите.

На последно място по хронологичен ред, но не и по важност се явява това, че със създаването на Обединената обществено – политическо -  икономическа система  на човечеството ще бъде необходимо да се разгледа въпроса с нейните институции. Сигурно човечеството много би спорило по този въпрос. Най – рационално и логично би било нейната основна институция да бъде нейния Конгрес/Събрание. Общо погледнато, този Конгрес или Събрание ще се явява нещо като обединен вариант на световен парламент и управителен съвет на най – големия икономически участник в световната икономика. За да може да изпълнява това си предназначение, свързано с изключително разнообразни ресори, разпростиращи се на цялата планета Земя, Конгреса/Събранието на Обединената обществено – политическо -  икономическа система  на човечеството ще трябва да бъде със значителна / мащабна численост. Мисля, че би било логично то да се състои от няколко хиляди членове.  Също така, това световно/планетарно събрание е най – вероятно да се състои от няколко камари. Ето примерен вариант:

1.Камара на представителите на всички граждани/акционери на Обединената обществено – политическо -  икономическа система  на човечеството  избирани по териториален принцип (тоест камара на представителите на всички нации и народи в света);

2.Камара на представителите на общностите или асоциациите на учените и експертите от всички области на науката, технологиите, културата и изкуствата;

3.Камара на представителите на правителствата на автономните републики, които образуват и са съставна част на Обединената обществено – политическо -  икономическа система  на човечеството;

4. Камара на представителите на доброволческите общности и организации (тоест Камара на представителите на гражданите, които членуват в доброволчески  общности и организации). Както е отбелязано по - горе, работата и икономическите дейностите, които към определен етап на развитие няма да могат да се извършва от технологиите, ще се извършват от гражданите доброволно, без заплащане, на доброволчески принцип. Това ще доведе до засилване на ролята на доброволчеството и най - вероятно, до създаването на множество доброволчески общности и организации. Тези доброволчески общности и организации ще изпълняват важна и съществена роля в развитието на Обединената обществено – политическо -  икономическа система  на човечеството, в която няма да има парично заплащане на труда. Това пък, от своя страна предполага същите да имат свои представители в управлението и.

Така, когато Конгреса / Събранието на Обединената обществено – политическо -  икономическа система  на човечеството приема и издава свои закони, решения и други актове, възможно най – универсално, оптимално и рационално ще се съчетават мненията на учените, експертите и специалистите от всички области и ресори с исканията на различните групи от обществото/човечеството.

Значи, остава само въпроса ще чака ли човечеството на планетата Земя твърде дълго, преди да започне да се осъществява изложеното дотук?

 

 




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: stoyandoychev
Категория: Други
Прочетен: 13796
Постинги: 28
Коментари: 3
Гласове: 4
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930